Botreconstructie
Een mooi en duurzaam bouwwerk kan pas tot stand komen mits een uitgekiende en doordachte planning. Niets is minder waar wanneer het gaat om implantaatwerk. Een huis is immers maar zo sterk als zijn fundamenten.
Wanneer via beeldvorming duidelijk wordt dat er onvoldoende bot aanwezig is om meteen één of meerdere implantaten te plaatsen in de bovenkaak of onderkaak, kan hier via verschillende technieken aan verholpen worden. Er kan gebruik worden gemaakt van kunstbot of van lichaams-eigen botweefsel naargelang de omstandigheden en rekening houdend met uw persoonlijke wensen.
U vindt op deze pagina alvast een beschrijving van de verschillende mogelijkheden. De kaakchirurg zal steeds met u bespreken welke van deze technieken voor u de meest ideale oplossing biedt, zowel vanuit functioneel als esthetisch standpunt.
Waarom is er onvoldoende bot ?
Wanneer een tand verwijderd wordt, zal het bot ter hoogte van deze extractieplaats langzaam slinken. Dit is een volkomen normaal en natuurlijk proces. Wanneer het bot niet langer belast wordt door een tand verliest het immers zijn functionaliteit en zal het beginnen resorberen. De kaak wordt hierdoor smaller maar ook lager. Daarom zal bij het opstellen van een behandelplan eerst nagekeken worden of bij u nog voldoende bot aanwezig is om een implantaat te plaatsen. Dit gebeurt meestal aan de hand van een 3-dimensionale scan.
Herstel met kunstbot
Om de kaak te herstellen is gelukkig niet steeds behoefte aan een grote hoeveelheid bot, zodat de chirurg zich vaak kan behelpen met behulp van kunstbot of bot afkomstig van de botbank. Het grote voordeel is dat er dan geen lichaamseigen botweefsel op een andere plaats afgenomen moet worden waardoor de nalast voor u ook heel wat beperkter is. Vaak slagen we erin om samen met het botherstel ook reeds de tandvervan-gende implantaten te plaatsen. Het nadeel is wel dat kunstbot trager vastgroeit dan eigen botweefsel zodat het mogelijk wat langer duurt alvorens u een nieuwe tand, brug of prothese kan laten maken bij de tandarts.
Herstel met eigen botweefsel
Een bottransplantatie met lichaamseigen bot was jarenlang de gouden standaard om een botdefect te herstellen maar door verbetering van de kunstbot technieken zijn de indicaties hiertoe beperkter geworden. Wanneer echter grote delen van de kaak hersteld moeten worden, is kunstbot ontoereikend en dient lichaamseigen bot gebruikt te worden. Stukjes bot kunnen veilig afgenomen worden uit de bovenkaak of de onderkaak, vaak op een plaats achter de wijsheidstanden, of zelfs van de heupkam of het schedeldak en vermengd worden met kunstbot. Ze worden nadien met behulp van kleine schroefjes vastgezet op de boven- of onderkaak zodat ze over verloop van enkele maanden goed kunnen vastgroeien. De mogelijkheid om samen met het botherstel reeds implantaten te plaatsen tracht de chirurg zo goed mogelijk op voorhand te voorspellen aan de hand van klinisch en radiografisch onderzoek. Soms is dit mogelijk, soms kunnen de implantaten pas na genezing geplaatst worden. Een bijkomend voordeel van herstel van het verloren gegane bot is dat de aangezichtsspieren en de huid opnieuw beter ondersteund worden, wat u uiteindelijk ook een beduidend jongere aanblik zal bezorgen.